En terwijl het grootste deel van Nederland in oranje gehuld de vrijmarkten afstruinde, leek het mij vandaag een uitgelezen dag voor een wandeling over de Plateaux. Een afwisselend gebied met heide, bos, vennen, beekjes en weilanden, dat voor een deel in Nederland, en voor een deel in België ligt. Ik hoefde mam maar één keer te vragen; ze ging graag mee.
Het eerste deel van de 'gele' route die we volgden ging onder andere door gemengd bos. We hoorden fitits, tjiftjaf, vink, roodborst, winterkoning, alle soorten mezen (behalve de glanskop); het 'gewone spul'. Maar ook geelgors, boompieper, gekraagde roodstaart en boomleeuwerik lieten zich horen. In een stukje van het bos hoorde ik plots een fluiter; pas de tweede keer dat ik die ooit hoorde. We probeerden hem in de kijker te krijgen; nu de bladeren nog niet volgroeid waren, zou dat toch moeten lukken. Maar het viel niet mee. Steeds als ik dacht dat ik in de goede richting keek, hoorde ik het geluid weer uit een andere hoek komen. Ineens klonk het 'naaimachientje' heel dichtbij. Na lang zoeken had ik hem in beeld, prachtig geel, met witte buik. Maar wat een ongedurig beestje! Geen wonder dat ik hem nauwelijks kon vinden; hij bleef op en neer aan het hippen en fladderen.
We genoten volop van het heerlijke weer en de schitterende omgeving. Na een tijdje kwamen we aan een uitgestrekte vlakte met veel plasjes en poeltjes. Er is een uitkijkscherm op een heuvel, waar we een hele tijd hebben staan kijken. Eerst zag ik een vogel, op flinke afstand, aan de rand van het water lopen. Hij liep rusteloos langs het water, steeds wippend met zijn staart. Ik dacht aan een witgatje, maar toen hij voor de begroeiing door liep zag ik zijn kleur en tekening beter. Duidelijk zag ik de witte 'komma' voor zijn vleugel, die kenmerkend is voor de oeverloper. Leuk!
Terwijl we die stonden te bekijken hoorden we uit een andere richting een onbekend geluid. We scanden de randen van de plasjes af, en vonden uiteindelijk...een kleine plevier! Hij liet zich prachtig bekijken, foeragerend en rondscharrelend; ik kon zelfs zijn gele oogring zien. Na enige tijd zagen we dat hij niet alleen was: zijn wederhelft (namen we gemakshalve aan) was ook in de buurt.
Het laatste deel van de route bleek te zijn verlegd, sinds de laatste keer dat ik hier was. Kwamen we voorheen vlakbij de hoge uitkijktoren aan de Dommel, nu sloegen we al eerder af en liepen achter het moerassige gedeelte om, tussen nog meer plassen en poelen door. Er was zelfs een heuse hangbrug in de route opgenomen! Ergens in de verte hoorde ik een sprinkhaanzanger; of was het toch een snor? Dat verschil blijf ik lastig vinden, maar mijn MP3-speler bood uikomst. Het moest een sprinkhaanzanger zijn: de toonhoogte was precies hetzelfde.
Heuse hangbrug
Ik hoorde mijn eerste tuinfluiter van dit jaar, en kreeg hem zelfs prachtig in de kijker. Nog nooit zo goed kunnen zien! Meestal houden ze zich verscholen in de struiken, maar deze zat pontificaal vooraan op een tak te zingen.
Toen we bijna bij de auto waren hoorde ik het liedje van de bonte vliegenvanger. Vrij dichtbij, dus even zoeken...ja, hebbes! Strak in zwart-wit pak, zoals het hoort. Die zie ik ook niet dagelijks, dus een mooie afsluiter van een geslaagde Koninginnedag. Volgend jaar weer!